lauantai 2. helmikuuta 2013

Arpa on heitetty


Päädyin lopulta siihen päätökseen, että sijoitan ruotsalaiseen kiinteistösijoitusfirmaan, jonka nimi on Kungsleden. Yhtiö omistaa noin 300 kiinteistöä eri puolilla Ruotsia. Lisäksi yhtiö omistaa puoliksi ruotsalaisen eläkerahaston kanssa Hemsön, joka omistaa julkisia kiinteistöjä. Valinta tuli tehtyä lopulta Technopoliksen ja Kungsledenin väliltä ja yhtenä ratkaisevana tekijänä oli Ruotsin parempi taloustilanne suhteessa Suomeen ja toisena merkittävänä tekijänä oli tämän hetkinen osakekurssi suhteessa pidemmän ajan keskiarvoon. Kungsleden vaikuttaakin varsin kiinnostavalta ja mielestäni tällä hetkellä myös hieman aliarvostetulta, koska yhtiön P/B-arvo on 0,69. P/B-arvo tarkoittaa yhtiön markkina-arvon suhdetta taseen mukaiseen omaan pääomaan. Tämän vuoden osinkotuotto tulee todennäköisesti asettumaan noin 6 prosentin paikkeille suhteessa tämän kirjoitusajankohdan kurssiin.

Art Nouveau / Jugend-tyylin arvokiinteistö


Euroopan osalta kiinteistösijoitukset taitavat riittää ainakin toistaiseksi mutta luulen, että tulen sijoittamaan kiinteistöihin vielä Yhdysvalloissa tämän kevään aikana. Yhdysvalloista löytyy paljon REIT-tuotteita (Real Estate Investment Trust), jotka sijoittavat kiinteistöihin. Noiden tuotteiden osinkotuotot näyttävät olevan varsin korkeita mutta toisaalta perehtyminen noihin vaatii aikaa. Tuossa REIT-kategoriassa näyttää olevan myös runsaasti yhtiöitä, jotka maksavat osinkoja joka kuukausi. Osa noista firmoista ei sijoita suoraan fyysisiin kiinteistöihin vaan jonkin sortin sijoitustodistuksiin, jolloin sellaisten firmojen tuotot saattavat olla hyvinkin alttiita korkojen muutoksille. Joudun kuitenkin perehtymään aiheeseen hieman syvällisemmin ennen kuin voin tehdä tarkempia johtopäätöksiä asiaan liittyen.

2 kommenttia:

  1. miltäs kiinteistösijoittaminen tällä hetkellä näyttää? oliko kannattava liike?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toistaiseksi on näyttänyt mukavan vihreältä eli hyvin on mennyt. Tein alkuvuodesta kokeeksi strategiamuutoksen, koska aika ei tuntunut riittävän kunnolla kiinteistöpuolen firmojen seurantaan. Myin hankkimieni yhtiöiden osakkeet ja ostin tilalle ODINin kiinteistörahastoa. Toistaiseksi rahasto on kasvanut kohtuullisesti. Vuoden lopussa teen tilannearvion ja katson jatkanko rahastolla vai siirrynkö takaisin osakkeisiin.

      Poista

Suosittuja tekstejä